Restaurant

Landets beste kokk- og servitørlærlinger skal kåres i stavanger

Publisert Sist oppdatert
Fredag møtes 60 mattalenter fra hele landet til dyst under i Stavanger.Lærlingene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne lokale uttakskonkurranser i fjor høst. 42 kokkelærlinger og 18 servitørlærlinger har fått plass i årets Norgescup, hvor de skal konkurrere på tomannslag.Lærlingemesterskapet, som i år arrangeres for 31. gang, starter med semifinaler fredag morgen. Lærlingene skal tilberede og servere skinnstekt torsk med mandelpotet og grønnsaksgarnityr til kresne smaksdommere. Av torsken som blir til overs, skal det lages fiskefarse og stekes fiskekaker. Til dessert har kokkelærlingene fått i oppdrag å lage sin egen variant av den klassiske Tarte Tatin.Kun seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen lørdag. Finaleoppgaven for kokkene består blant annet i å tilberede en gresskarbasert forrett, etterfulgt av «Beef Wellington», som skal transjeres og anrettes av servitørlærlingene.Til daglig arbeider lærlingene i reiselivsbedrifter over hele landet, som i , i Oslo, i Austevoll og i Trondheim.Dagene frem mot konkurransen brukes til trening og terping rundt om i lærebedriftene.– Vi forbereder oss ved å teste ut forskjellige måter å tilberede råvarene på, og prøve å få frem gode smaker. Jeg tror konkurransen blir spennende, og ikke minst lærerik. Jeg gleder meg veldig, sier (19) fra Lesja, som er lærling på Vianvang. (20) fra Haugesund, som er kokkelærling på i hjembyen, synes i likhet med Hetland at noe av det beste med kokkefaget er å gi opplevelser til andre. I tillegg vektlegger hun friheten til å eksperimentere på kjøkkenet, og jobbsikkerheten i bransjen.– Kokkeyrket vil aldri svikte. Vi vil alltid få jobb, fordi folk alltid vil spise, sier hun.Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av og (NKL), og finner sted på Jåttå videregående skole i Stavanger. Parallelt med Norgescup arrangeres , som i år har 12 deltagere. er med som samarbeidspartner i både Norgescup og NM i resepsjonsfag.– Reiselivsnæringen er en av Norges fremste jobbskapere. Mange nye arbeidsplasser skapes hvert år, og derfor er det viktig at vi viser frem ungdom som velger å ta fagbrev som kokk, servitør og resepsjonist. Disse er reiselivets fremtidige fagarbeidere og ledere, sier NHO Reiseliv-direktør .Vinnerne av Norgescup – ett kokkelag og ett servitørlag – blir utropt på en bankett lørdag kveld. De to vinnerlagene går videre til i Stockholm 26. og 27. april.
Norgescup for kokk- ogservitørlærlinger– Kokkeyrket vil aldri svikteVianvangGudbrandsdalenStatholdergaardenBekkjarvik GjestgiveriScandic Nidelven HotelCamilla Brendjord HetlandAleksandra DawidowiczScandic MaritimNM i resepsjonsfag paralleltKokkenes MesterlaugRogalandNorges Kokkemesteres LandsforeningNM iresepsjonsfag for lærlingerNHO ReiselivKristin Krohn DevoldNordisk mesterskap for kokk- ogservitørlærlingerBilde: Kokkelærlingene Camilla Brendjord Hetland og Thomas Ekle Løken fra Vianvang.

For å lese denne saken må du være abonnent

Reiseliv1 & Convenience – nye saker på nett hver dag og 7 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler på både reiseliv1.no og convenience.no samt e-utgaven.

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
3 mnd

150,- 575,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
12 mnd

1875,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
1 mnd

1,- 145,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
12 mnd

1430,-

KJØP

Powered by Labrador CMS