Restaurant

Viñaodiel er en av de største vinprodusentene i Huelva.

Middelhavsklima med atlantisk innflytelse

Provinsen Huelva, i det sydvestlige Spania, er ikke kjent for de største vinene, det meste som produseres her går til lokalt konsum, men i de senere år har området fått et comeback.

Publisert Sist oppdatert

­Condado de Huelva er appellasjonen for viner som produseres sydøst i provinsen Huelva, på Atlanterhavskysten. Condado de Huelva dekker et område på over 5000 hektar og 40 bodegaer, de produserer rundt 28 millioner liter vin årlig.

Huelva-vinene er stort sett laget på Zalema, regionens lokale, hvite og noe kjedelige drue. Tradisjonelt brukes den til å lage en forsterket vin i ravfarvet oloroso-stil, Condado Viejo, som passer godt til skinkene, som Huelva er mer kjent for. Huelva, som vinprodusent, er alltid blitt overskygget av naboen Jérez, noe som har ført til at mange bønder tidligere plantet om fra druer til jordbær.

Takket være moderne vinproduksjonsteknologi, har Huelva i de senere år gjort et comeback, mange er begynt å produsere ulagrede, hvite viner på Zalema.

Disse vinene er friske, lette og passer godt til den lokale sjømaten. De mest kjente produsentene er Bodegas Andrade, Bodegas Iglesias og Viñaodiel.

Det finnes også en vingård, La Cooperativa Agroalimentaria Virgen del Rocío, i Almonte, som har koblet sammen en serie store underjordiske gjæringskar, der de lager Andalucías eneste musserende vin, Raigal. Mange produserer vermuth, appelsinviner og også dessertviner, på den smaksrike Pedro Ximénez druen.

Området karakteriseres av et bølgende terreng med rødaktig sandjord, sterkt påvirket av middelhavsklima med atlantisk innflytelse, som gir milde vintre og lange somre.

Den mest populære druen er Blanca Zalema, men også Palomino Fino (Listán), Garrido Fino og Moscatel. Det er ikke så enkelt å lage lette hvitviner når temperaturen er såpass høy som den ofte er i dette området, gjennomsnittstemperatur på årsbasis er rundt 18 grader.

Opprinnelsesmerkingen D.O. Condado de Huelva er en anerkjennelse til de klimatiske forholdene, med varme somre og milde vintre, i tillegg til det intense lyset.

I landsbyen Bollullos Par del Condado ligger Huelvas vinsenter, som forklarer vinproduksjonen og vinhistorien i området. Det finnes også en Condado de Huelva vinrute, som besøkende kan følge for å få med seg noen av høydepunktene når det gjelder vinproduksjon i Spanias sydvestligste hjørne.

Like rundt hjørnet for vinsenteret ligger Bodegas Juncales, som produserer vin og eddik av høy kvalitet. Dette er en tradisjonell bodega rundt en stor patio. Her tilbys omvisning og prøvesmakinger. På vinruten ligger det 12 bodegaer, som alle tar imot vininteresserte besøkende.

Powered by Labrador CMS