Serveringsbransjen sysselsetter nesten halvparten av alle som jobber i reiselivet i Norge.

NHO Reiseliv samler serveringsbransjen og politikere til frokostmøte

Hvordan står det egentlig til med serveringsbransjen – og hva må politikerne gjøre for å sikre arbeidsplasser og levende byer? Torsdag 23. oktober inviterer NHO Reiseliv til serveringsseminar i Oslo, og Kokkelandslaget står for frokosten.

Publisert

– Serveringssteder er hjertet i norske byer og lokalsamfunn. De skaper arbeidsplasser, trivsel og liv i gater og torg, men mange sliter med høye kostnader og pressede marginer, sier Tobias Strandskog-Christensen, bransjesjef for servering i NHO Reiseliv.

Serveringsbransjen omsatte i 2023 for 71 milliarder kroner og sysselsatte 83.000 personer – nesten halvparten av alle som jobber i reiselivet. Likevel ligger gjennomsnittlig driftsmargin på rundt to prosent, og mange små aktører går i minus.

– Matpriser, strømpriser og renter har økt, samtidig som folk strammer inn på restaurantbesøk. Vi ønsker å løfte frem fakta og utfordre politikerne, sier Strandskog-Christensen.

Krever rettferdige vilkår

NHO Reiseliv jobber for bedre rammevilkår for serveringsnæringen – blant annet lik moms på restaurantmat og take away, forenkling av tilsynsregler, og mer fleksible arbeidstidsbestemmelser.

– Det er ikke rettferdig at restaurantmat har 25 prosent moms, mens take away har 15. Vi trenger like konkurransevilkår, sier Strandskog-Christensen.

Fakta, frokost og fremtid

Seminaret samler både bransjeaktører, politikere og fagfolk. Deltakerne får presentert den ferske rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme, før nye stortingsrepresentanter deltar i en politisk debatt om næringens fremtid. I tillegg deler Avisa Oslo sine tanker om Oslo som matby, og hva de mener bransjen må bli bedre på.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold åpner seminaret.

– Serveringsbransjen handler om mer enn mat. Bransjen skaper møteplasser, arbeidsplasser og liv i lokalsamfunn over hele landet, sier Krohn Devold.

Program

• Frokost laget av Kokkelandslaget

• Fakta på bordet: presentasjon av den ferske rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme

• Bransjens stemmer: Innspill fra restauranteiere og kjøkkensjefer

• Politisk debatt med nye stortingspolitikere om hvordan vi kan styrke norsk serveringsbransje

• Servering i medias SoMe: Avisa Oslo deler sine tanker om Oslo som matby, og hva de mener bransjen må bli bedre på.

 

Praktisk info

Dato: 23. oktober 2025

Tid: 08.30–11.00

Sted: Høymagasinet, Myntgata 7, Oslo

Arrangør: NHO Reiseliv, Oslo Handelsstands Forening, Stiftelsen Norsk Gastronomi og Norsk Restaurantforening.

Mer informasjon og påmelding: nhoreiseliv.no/hva-skjer/2025/q4/Serveringsseminar-fakta-frokost-og-fremtid

Powered by Labrador CMS