Restaurant

Sild og laks på Tjuvholmen

Restauranten The Salmon på Tjuvholmen i Oslo er kjent for å servere velsmakende laks i forskjellige varianter, samtidig fungerer de som kunnskapssenter for norsk lakseoppdrett. Nå vil de også fremme en annen viktig sjømatressurs, sild.

Publisert Sist oppdatert

­Petter Sandberg, som står bak både The Salmon og eksklusive Alex Sushi, ikke langt unna, er frelst på sild. Han er også en sterk forkjemper for å bearbeide norske råvarer i Norge.

Sild er noe av det mest bærekraftige og næringsrike vi kan spise. Den norske silden er høstet forsvarlig av en stor og trygg bestand. I dag har sild i matproduksjon meget lav miljøpåvirkning. I tilegg er den proppfull av alle de viktigste vitaminene, som for eksempel D-vitamin, pluss masse omega-3.

I Norge har vi lange tradisjoner knyttet til sild. I gamle dager var den først og fremst kjent som billig og næringsrik husmannskost. I nyere tid er syltet sild blitt en håndverkstradisjon med mange spennende smaker; tomatsild, rømmesild, sennepssild, akevittsild m.fl. Etterhvert har den også inntatt festbordene og høytidene, men vi spiser likevel mindre sild enn våre skandinaviske naboer.

Sildeeksperter i siden 1500-tallet

– På The Salmon tilbyr vi nå den velrenommerte Klädesholmen-silden, både et bredt utvalg av ulike syltede sildevarianter og som matjessild, sier daglig leder Camilla Bredesen.

Klädesholmen har opp igjennom årene vunnet mange priser for sin unike og velsmakende sild. Allerede på 1500-tallet var Klädesholmen et velkjent fiskevær utenfor Tjörn, nord for Göteborg. I generasjon etter generasjon har de utviklet sild til en delikatesse. Klädesholmen produserer et bredt sortiment av saltede, krydrete og marinerte sildeprodukter. Alt fra klassikere som matjessild, løksild og sennepssild, til mer moderne og eksperimentelle varianter. Råvaren fiskes i Norskehavet, Nordsjøen, Skagerrak og Kattegatt. Klädesholmen er stor leverandør til blant annet velrennomerte restauranter og fiskebutikker.

Klädesholmen Seafood AB er i dag en del av Grøntvedt Group. Grøntvedt Pelagic kjøpte Klädesholmen i 2021. De er et verdensledende pelagisk selskap med spesialisering innenfor sildeprodukter tilpasset kundenes preferanser. Grøntvedt har lang erfaring innen fiskeforedling og har strategisk beliggenhet på Fosenhalvøya i Trøndelag, nær de rike fiskebankene i Nordøst-Atlanteren.

Klädesholmen produserer et bredt sortiment saltede, krydrete og marinerte sildeprodukter.

Sild og akevitt

Men sild alene kan bli litt i meste laget, selv for den største sildeelsker, øl og akevitt må til for å løfte opplevelsen enda noen hakk.

– Akevitt og sild har hørt sammen i århundrer her i Skandinavia og er praktisk talt som ektefolk å regne. De passer rett og slett veldig godt sammen smaksmessig, sier Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

Powered by Labrador CMS