Restaurant

Smaken av norsk natur

Fjellets gull eller Fjellets dronning, kjært barn har mange navn. Multer har vært en viktig og høyt skattet ressurs i hundrevis av år.

Publisert Sist oppdatert

­I den senere tid er fokus kommet på at de søte og smakfulle bærene er en viktig vitaminkilde, ikke minst i mørketiden. For mange hører også multer med til julebordet, eller til julemiddagen.

– Multer er mer enn bare bær, de representerer smaken av norsk natur og sesongens skjønnhet. Hver munnfull er en reise gjennom våre vakre landskap og en smak av norsk kulinarisk arv, sier Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein. Årets multesesong har vært en suksess på Finnmarksvidda, som leverer størstedelen av multene på det norske marked, og Finnmark Rein er en viktig leverandør.

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er vanlig på myrer mange steder i Norge, men forekommer i størst mengde nord i landet, der de også noen steder dyrkes kommersielt. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk.

Mange regner multer som dronningen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at de ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten, for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Multene blomstrer ofte tidlig og kan derfor lett skades av sen nattefrost, og da uteblir fruktsettingen. Under spesielt gode vilkår kan man oppleve såkalte «multeår».

Vitaminbomber

Bærene er proppfulle av C-vitamin, og ble tidligere brukt som forebyggende middel mot skjørbuk. Multer er også en kilde til vitamin E, som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Multer har i tillegg et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Friske multer har et høyt innhold av et konserverende stoff som heter benzosyre, det betyr at de kan oppbevares i kjøleskaptemperatur over en viss tid. Det anbefales likevel at de fryses ned, for å unngå at de begynner å gjære.

Multer spises naturell med fløte og sukker, eller som multekrem. Multer brukes også som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy.

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Wikipedia

Powered by Labrador CMS