Restaurant
Tøft å drive restaurant i stavanger
Høye lønnskostnader, dyr leie og økede råvarepriser har ført til at over 20 serveringssteder er gått konkurs de siste to årene i Stavanger. Nå slår bransjen alarm.– Det er rett og slett knallhardt, sier Terje Vallestad, som har arbeidet i serveringsbransjen i mange år, bl.a. på Cafe Sting og Kult-kafeen i Stavanger. Han merker at forholdene i serveringsbransjen ikke er som det engang var i oljebyen Stavanger, som har Norges høyeste lønninger.– Det har nesten blitt umulig å klare seg når en driver med mat eller kultur. Du har ikke råd til å betale de menneskene som skal til for å drive et tilfredsstillende sted, seier Vallestad til NRK.no.Regnskapene NRK har sett på for 83 selskaper som driver restaurant eller kafé i Stavanger, viser at over halvparten gikk med underskudd ifjor. Noen har solide og alarmerende minustall.Puber og barer går stort sett i pluss, men flere serveringssteder som tilbyr mat opplever en helt annen verden:– Lønnskostnadene er høye, leien er dyr og råvareprisene har øket. Restaurantene baserer seg dessuten mye på «drop-in», som vil si at du ikke vet om restauranten blir tom eller full, men du må likevel ha folkene og råvarene inne til å takle en full restaurant, sier Cathrine Trettenes i City Brasserie.Nylig måtte hun ta City Brasserie, midt i sentrum av Stavanger, til skifteretten. Det ble for dyrt og inntektene sto ikke i forhold til utgiftene.- Mange synes det er dyrt å spise ute, samtidig er avgiftene på alkohol høye og gjestene forventer seg stadig bedre service. Den kombinasjonen går ikke i hop, sier Terje Vallestad.
Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
3 mnd
150,- 575,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
12 mnd
1875,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett
1 mnd
1,- 145,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett
12 mnd
1430,-
KJØP