Restaurant

Trevi er regionen Umbrias «olivenoljehovedstad»

Umbrias «grønne gull»

De fleste er enige i at det italienske kjøkken er blant verdens beste, noe som naturligvis brukes for alt det er verdt i turistmarkedsføringen. Hvert år arrangeres forskjellige events for å sette søkelys på italienske mattradisjoner og råvarer, rundt om i verden.

Publisert Sist oppdatert

­I november fikk Oslo besøk av kokker og matprodusenter fra regionen Umbria, i regi av blant annet Den italienske ambassade. Dette var i forbindelse med den åttende utgaven av den internasjonale italienske mat-
uken. Et av de viktigste produktene
de hadde med seg var Umrias «grønne gull», olivenolje.

I den italienske regionen Umbria, blir eldgamle mattradisjoner ivaretatt og overlevert fra generasjon til generasjon. For å forstå det trenger du bare å smake på ett av produktene som best uttrykker dette, ekstra virgin olivenolje. Olivenolje er blitt produsert i Umbria i mer enn to tusen år. Oliven ble trolig introdusert i området av fønikerne og rundt 600-tallet f.Kr. spredte oliventreet seg til en stor del av Italia. Det var i utgangspunktet etruskerne, først og fremst fulgt av romerne som sto for denne utviklingen. Romerne brukte olivenolje til alle slags bruksområder: belysning, religiøse ritualer, kosmetikk, for å beskytte soldatenes kropper under kamp og selvfølgelig til matformål. De var så dyktige innen oljeproduksjon at de tok i bruk forskjellige navn for å identifisere kvaliteten på produktet, inkludert, «oleum ex albis ulivis», for olje av høyeste kvalitet, oppnådd ved å presse grønne oliven.

Klostrene formet landskapet

I løpet av den mørke middelalderen som fulgte Romerrikets fall (476 e.Kr.), ble olivenlunder gradvis forlatt, frem til 1000-tallet. Rundt år 1000 begynte faktisk de grønne åsene i Umbria og Toscana å få tilbake oliventrærne, nesten like tett som tidligere. Det skyldtes hovedsakelig klostrene som, takket være gjenvinningen av myrlendte land, bidro til plantingen av nye olivenlunder og vingårder, og ga ny drivkraft til landbruket. Landskapet rundt klostre, byer og borger, fikk det pittoreske utseendet det fortsatt har i dag, nesten perfekte firkantede felt med rader av oliventrær. Det er sannsynligvis rundt denne tiden Umbrias store olivenoljetradisjon ble født, og de kan uten tvil skryte av mange av de beste ekstra virgin olivenoljene i Italia.

5 produksjonsområder

I 1998 var Umbria den første italienske regionen som ble tildelt kvalitetsmerket kjent som DOP (Protected Designation of Origin eller PDO) av EU for ekstra virgin olivenolje. Umbria DOP delt inn i fem underområder, som skiller seg fra hverandre når det gjelder mikroklima og olivenvarianter: Colli Assisi Spoleto, Colli Martani, Colli Amerini, Colli del Trasimeno og Colli Orvietani.

«Olivenoljehovedstaden»

For virkelig å få en følelse av disse eldgamle tradisjonene, må du besøke Trevi. Denne praktfulle middelalderlandsbyen, som ligger blant oliventrærne på den gamle romerske Via Flaminia, halvveis mellom Spoleto og Foligno, er kjent i hele Italia for sin eldgamle tradisjon for produksjon av olivenolje. Et besøk til Museo della civiltà dell’Ulivo er et must. Den vakre bygningen fra 1200-tallet ligger inne i det tidligere klosteret San Francesco, og ble restaurert på 1800-tallet. Trevi er også et stopp på Sentiero degli Ulivi, en flott natursti blant olivenlunder i åsene, som forbinder Assisi med Spoleto.

Powered by Labrador CMS