Synspunkt

Mona J. Saab, president i NHO Reiseliv.

Påskestemning på topp i Norge

Halvparten av alle nordmenn skal på påskeferie. Påskeferierende strømmer til restaurantene og dobbelt så mange skal bo på hotell.

Publisert Sist oppdatert

­Våren er i luften, og påsken nærmer seg med stormskritt. For mange nordmenn er påskeferien en etterlengtet tid for avslapning, familiehygge og utendørsaktiviteter. Vi har en sterk tradisjon for å markere påsken og det ser ut til at denne trenden fortsetter. NHO Reiselivs påskegallup viser at omtrent halvparten av alle nordmenn skal på påskeferie i år, og nesten 8 av 10 nordmenn velger å tilbringe påskeferien hjemme i Norge. Dette er gode nyheter for reiselivsbedriftene!

Det er noe med den norske påsken som ikke kan erstattes. Det er her hjemme vi finner de majestetiske fjellene, det vakre landskapet og de koselige, moderne eller rustikke hyttene. Preppede skiløyper snor seg gjennom det hvite landskapet og adrenalinet er høyt i alpinanleggene. I byene serveres det påskekaffe på fortauskaféene og vi rusler i smågatene og nyter vårsolen. Kanskje til og med en utepils. Gode matopplevelser er også en viktig del av påsken, og restaurantene kan muligens friste med mørt lammelår med rotgrønnsaker eller pinnekjøtt. Vi kan utforske kultur og historie på mange av landets fantastiske museer og bli inspirert av kunst og håndverk.

Rekordmange skal bo på hotell

Årets fantastiske vinter har gitt oss rikelig med snø flere stedet i landet, og dette betyr også at det er gode forhold i norske alpinanlegg. Det virker som skiinteressen har fått et ekstra dytt denne sesongen, med 3 av 10 nordmenn som sier at de planlegger å gå eller stå på ski i påsken. Det er en økning på 7 prosentpoeng fra i fjor. Vi krysser fingrene for en snørik påske, med Kvikk Lunsj og klementiner i nypreppa skiløyper på Sjusjøen eller i Oppdal, eller susende nedover bakkene i Hemsedal, Narvik eller på Hovden.

Når det kommer til overnatting, er det bemerkelsesverdig å se en dobling i antallet som skal bo på hotell i påsken. Hele 8 prosent av de påskeferierende planlegger å overnatte på hotell, sammenlignet med fire prosent i fjor. Dette vitner om hvor godt det norske hotellproduktet faktisk er, med alt fra idylliske høyfjellshotell, til pålitelige familiehotell og historiske hoteller. Selv om vi er inne i en dyrtid, er det tydelig at nordmenn likevel unner seg et kvalitetsopphold på et av Norges flotte hoteller.

Hytta er likevel hjertet av påskeferien for mange. Hele 65 prosent av oss skal tilbringe påsken på hytta. Hyttelivet gir oss muligheten til å koble av, finne roen, tilbringe tid med venner og familie, spille brettspill og nyte lange kvelder ved peisen.

Bypåske med god mat

Et av de mest interessante funnene i årets undersøkelse er at rekordmange nordmenn planlegger å spise ut i påsken. Nesten halvparten av de som skal på ferie sier at de skal ut å spise én eller flere ganger i løpet av påsken, dette er en god økning fra tidligere år. I Oslo planlegger hele 62 prosent et restaurantbesøk. Dette stemmer godt med Menons prognoser om markant vekst i serveringsbransjen frem mot 2023. Påsken handler ikke bare om ski og høyfjell; det er også en tid for bypåske og å nyte kulinariske opplevelser i godt selskap med venner og familie.

Så uansett hva du skal i påsken, om det er å tilbringe tid på hytta, nyte vårsolen i byen, spise deilig mat på restaurant eller begi deg ut på skitur i fjellet, er det ingen tvil om at påsken er en tid for å slappe av, kose seg og nyte livets små og store gleder.

Jeg ønsker alle en riktig god påske!

Powered by Labrador CMS