Pedro Ximénez-spesialisten
De fleste tenker på hvitvinsdruen Pedro Ximénez som basis for en intens, søt, tyktflytende dessert-sherry. Men Pedro Ximénez kan brukes til mye mer, og gir førsteklasses hvitvin, brandy og naturligvis hvit sherry, iallfall hvis produsenten heter Ximénez Spínola.
Ximénez Spínola ble grunnlagt i 1729 og drives fortsatt av samme familie. De benytter kun Pedro Ximénez i produksjonen, i et område der Palomino er den dominerende druesorten. José Antonio Zarzana er CEO og representerer niende generasjon av familien. Han er sterkt fokusert på kvalitet og eksklusivitet, og har den minste produksjonen av vinhusene i Marco de Jerez, et område som dekker byene Jerez, El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda. Vingården henter druer fra sine egne 20 hektar med Pedro Ximénez-vingårder dyrket organisk (ikke sertifisert).
For noen år siden bestemte José Antonio Zarzana seg for å bryte med konvensjonene og produserte en tørr, hvit årgangsvin, laget på Pedro Ximénez. Han var overbevist om at Pedro Ximénez genetisk stammer fra Riesling og har utviklet sine egne egenskaper etter 400 år på den iberiske halvøy. José Antonio reiste mange ganger til vinområdene i Tyskland for å jobbe og lære mer om vinifiseringsprosesser av Riesling, for å tilpasse dem til Pedro Ximénez i Jerez. Etter en lang periode med prøving og feiling, lanserte han sin Exceptional Harvest i 2010.
Nesten alle Michelinstjerne-restauranter i Spania har sherry eller brandy fra Ximénez Spínola på vinkartet. Halvparten av produksjonen selges i Spania, de viktigste eksportmarkedene er Tyskland, Nederland og Japan. Ximénez Spínolas norske importør, Jan Pollestad i JP Wine, tar inn et godt utvalg av både sherry, hvitvin og brandy, alle i BU, bla.:
Exceptional Harvest 2022 (V-pris NOK 339,-). Hvitvin med gylden farve og intens aroma. Velbalansert og fruktig, med lang ettersmak.
Old Harvest Solera 1964 (V-pris NOK 371,-). Mørk gylden sherry. Halvtørr, fruktig og elegant.
Cigar Club No1 (V-pris NOK 5242,-). Brandy laget spesielt for sigar-aficionados. Aroma av fiken og rosiner, rund og behagelig.
Nylige artikler
Lanserer kommersielt støttesystem for hoteller og hotellkjeder
Scandic Norge tildeles LINs inkluderingspris
Nord-Norge skaper mest verdi innen reiseliv per innbygger
SAS setter opp flere avganger og større fly foran fotball-VM
Geir-Rune Larsen er vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025
Mest leste artikler
Historisk gjenåpning: Nils Flatmark leder Savoy 1918s kjøkken
Hvordan KI revolusjonerer hotellbransjen: Effektivitet og personalisering
Classic Norway Hotels: Årets bedrift 2025 og suksesshistorie i hotellbransjen
Oslometeren: Enklere og rimeligere uteservering i Oslo
Norges største parkeringskontrakt ved Oslo lufthavn 2027-2031