Synspunkt

Reisebransjen vil komme sterkt tilbake

Starten på 2021 ble ikke noe bedre enn avslutningen av fjoråret, med nye nedstengninger, skjenkestopp og andre begrensninger i folks liv. Det har vært svært liten aktivitet i reiselivsbransjen i første kvartal, så langt, men mange har store forhåpninger til 2. og 3.kvartal.

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene, etter at flere produsenter meldte at de hadde lykkes med å utvikle covid-19 vaksiner, har vi øynet et lys i enden av tunellen. Vi har fått skuffelser tidligere, da vi trodde pandemien nærmet seg slutten, men takket være vaksiner og generell pandemitretthet, er det mye som taler for at vi kan starte nedtellingen nå.

Det skulle vært fullt kjør på norske vintersportssteder i disse dager, men dansker og andre utlendinger, som vanligvis fyller opp ukedagene, må holde seg hjemme. Nå er det kun norske skigjester som kommer, men de kan på ingen måte kompensere for bortfallet av utlendinger, de fleste steder. Det samme gjelder nordlysturismen, i Nord-Norge. Mange kommuner er helt avhengige av turismen, når turistene uteblir får det store negative ringvirkninger i lokalsamfunnet.

For å få fart på reiseaktiviteten over grensene igjen, er det mange som nå ønsker seg en alternativ modell til å behandle hele land som røde risikoområder. De mener det er bedre å legge opp til testing ved avgang og ankomst, uten karantene. Så lenge pålegget om karantene ved ankomst gjelder, vil ikke folk flest reise.

Da virussmitten kom for rundt ett år siden, begynte det som en helsekrise, men det tok ikke lang tid før det også ble en økonomisk krise, både for bedrifter og ansatte. Mange har vært permittert i snart ett år, det koster mye både økonomisk og mentalt. For at jobbene skal komme tilbake igjen, må folk begynne å reise og benytte serveringsstedene, slik de gjorde før.

Vi vet at enden på pandemien nærmer seg, men vi vet ikke om det blir i vår, eller om det tar enda noen måneder. Mye tyder på at vi må leve med coronaviruset fremover. Hvis det stemmer, må vi finne en riktig avveining mellom hensynet til folkehelsen og hensynet til å opprettholde økonomisk og sosial aktivitet.

Et stort antall hotellansatte med lang erfaring og høy kompetanse er allerede sagt opp, og dyktige medarbeidere med spesialkompetanse, f.eks. på IT, forsvinner til andre bransjer, som synes sikrere.

Petter A. Stordalen har annonsert et blodbad for hotellbransjen i 2021, nå når alle regningene som ble skjøvet på fra i fjor skal betales, bl.a. utsatte terminer for MVA og arbeidsgiveravgift. De første konkursene er allerede kommet.

På kort sikt er eneste redning at kompensasjonsordningene fra det offentlige må dekke alle reelle uunngåelige utgifter. Men det som egentlig må til er at hoteller, serveringssteder og andre reiselivsbedrifter kommer tilbake i normal drift, så raskt som mulig.

De internasjonale børsene viser positive tall, også for de fleste store operatørene innen reisebransjen. Alle skjønner at reisebransjen kommer sterkt tilbake. Det er ingen tvil om at vi trenger hoteller, restauranter, transportselskaper, aktivitetsleverandører og andre tilbydere, i fremtiden også.

Hans Kristiansen (red.)

Powered by Labrador CMS