Nofima-forskerne Stein Harris Olsen og Torbjørn Tobiassen tar i bruk ulike metoder for å vurdere pukkellaksens mategenskaper.

Stillehavslaks er en ypperlig matfisk

I Russland, Canada og Alaska er stillehavslaks/pukkellaks en økonomisk viktig art, men ettersom den er en fremmed art i Norge, er den uønsket.

Pukkellaksen lever bare i to år, og det dannes derfor to populasjoner (partall- og oddetall-populasjonen) som reproduserer helt uavhengig av hverandre. Av disse to populasjonene er oddetallspopulasjonen den desidert største. Så snart yngelen er klekket i elva og eggeplommen er brukt opp, vandrer den ut i sjøen. Etter to år kommer den tilbake til elva for å gyte – og deretter dø.

Stillehavslaksen egner seg veldig godt til røyking.

Pukkellaks har lavt fettinnhold og kort levetid, noe som gjør at den samler opp lite miljøgifter i muskelen, sammenlignet med annen fisk som har lengre livssyklus. I tillegg er det en proteinrik fisk. Den mest kjønnsmodne fisken har lavest fettinnhold, men fettet er fortsatt rik på viktige omega-3-fettsyrer. Det er dermed en nyttig matressurs, som med fordel kan utnyttes og tas vare på, også etter at den har vandret opp i elva for å gyte.

Ligner mer på vill laks enn oppdrettslaks

Nofima-forskere har undersøkt kvaliteten på pukkellaks/stillehavslaks, konklusjonen er klar: stillehavdslpukkellaks er absolutt egnet for matfatet. Nofimas forskere har undersøkt matkvaliteten på pukkellaks med flere vitenskapelige metoder, blant annet filetindeks og spektroskopiske målinger, og vurdert egenskaper som lukt, tekstur, fettinnhold og farge. Noen av filetene ble brukt i lagringsforsøk, andre ble røkt. Forskerne brukte sin lange erfaring med andre fiskearter, og sammenlignet resultatene.

– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye eller ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking. Røkt pukkellaks er tørr og fast, og har fin rødfarge, sier forsker Torbjørn Tobiassen.

Seniorforsker Sten Siikavuopio viser til at det også ligger et stort potensial i å ta vare på den delikate rogna, som er et svært ettertraktet produkt internasjonalt. Med rognkorn på rundt 7 mm i diameter når det nærmer seg gyting, kan denne rogna blant annet brukes til kaviar, eller klassisk Ikura- sushi.

Kilde:Nofima

Powered by Labrador CMS