Politikk

De fleste europeiske land har redusert mva på både hotell og servering

Skatteutvalget, som nylig leverte sin innstilling til finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ønsker å harmonisere mva-satsene. Det vil bety at den såkalte reiselivsmomsen skal økes fra 12 til 25 prosent og matmomsen øker fra 15 til 25 prosent. Forslaget er nå ute på høring, men er allerede blitt møtt med sterke protester fra reisebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Skatteutvalget, som ble nedsatt av Solberg-regjeringen, har hatt en bred, faglig og helhetlig gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet. Utvalget skulle vurdere endringer som kan få flere i arbeid og øke investeringene i privat næringsliv. Utvalget ble videreført av dagens regjering, med et noe justert mandat. Regjeringen ønsket blant annet at utvalget skulle vurdere hvordan skattesystemet kan bidra til omfordeling, herunder formuesskattens rolle og endringer som kan gi bedre geografisk fordeling.

Vil ha 25% mva på alt

Skatteutvalget foreslår å innføre lik merverdiavgift på alle varer og tjenester, det betyr en økning av reiselivsmomsen fra 12 til 25 prosent. NHO Reiseliv reagerer kraftig på forslaget.

Det er et ekstremt uklokt forslag i dagens situasjon, og et løftebrudd i forhold til da lavmomsen ble innført, og økte fra null moms til åtte prosent. Siden er den økt ytterligere. De fleste land i Europa har lavmoms på hoteller, Norge ligger allerede blant de høyeste i Europa på hotellmoms, sier Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv.

Et løftebrudd

Det er ikke rom for å øke prisene ytterligere. Overnattingsbedriftene er allerede presset på pris, særlig i lavsesong, i den internasjonale konkurransen om gjestene. Økt moms går rett på bunnlinjen hos de fleste. Dette kommer til å ramme særlig distriktsreiselivet, der marginene allerede er hardt presset.

Senterpartiet har programfestet en permanent lav reiselivsmoms. Vedum sa i valgkampen at denne bør være på 8 prosent. Det vil være et politisk løftebrudd av dimensjoner hvis SP bidrar til at dette forslaget gjennomføres, sier Krohn Devold.

For serveringsnæringen vil forslaget, isolert sett, bidra til en bedre konkurransesituasjon opp mot kiosk og butikk, men totalt sett vil en momsøkning til 25 prosent føre til at det blir mye dyrere å feriere i Norge.

Serveringsbransjen vil også rammes hvis overnattingsstedene får færre gjester. Forslaget vil gjøre det mindre attraktivt å feriere i Norge, og det vil få negative konsekvenser for alle bransjene i reiseliv, fra skidestinasjoner til kultur, uteliv og opplevelser, avslutter Krohn Devold.

MVA-satser for hotell og restaurant

Norge: Standardsats 25% – Hotell 12% – Restaurant 25%

Sverige: Standardsats 19% – Hotell 12% – Restaurant 12%

Finland: Standardsats 24% – Hotell 10% – Restaurant 14%

Danmark: Standardsats 25% – Hotell 25% – Restaurant 25%

Island: Standardsats 24% – Hotell 11% – Restaurant 11%

Tyskland: Standardsats 19% – Hotell 7% – Restaurant 7%

Nederland: Standardsats 23% – Hotell 9% – Restaurant 9%

Polen: Standardsats 23% – Hotell 8% – Restaurant 8%

UK: Standardsats 20% – Hotell 20% – Restaurant 20%

Irland: Standardsats 23% – Hotell 9% – Restaurant 9%

Italia: Standardsats 22% – Hotell 10% – Restaurant 10%

Spania: Standardsats 21% – Hotell 10% – Restaurant 10%

Portugal: Standardsats 23% – Hotell 6% – Restaurant 13%

Frankrike: Standardsats 20% – Hotell 10% – Restaurant 10%

Belgia: Standardsats 21% – Hotell 6% – Restaurant 12%

Hellas: Standardsats 23% Hotell 6,5% – Restaurant 13%

Østerrike: Standardsats 20% – Hotell 10-13% – Restaurant 10%

Sveits: Standardsats 7,7% – Hotell 3,7% – Restaurant 7,7%

Laveste hotellmoms: Sveits 3,7%

Høyeste hotellmoms: Danmark 25%

Laveste serveringsmoms: Tyskland 7%

Høyeste serveringsmoms: Norge/Danmark 25%

Powered by Labrador CMS