Politikk

Restaurant Fjellskål, Bergen

Norske husholdninger mer optimistiske for egen økonomi

– Flertallet har fått tilbake troen på egen økonomi, og dette er årsaken til at hovedindikatoren styrker seg, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.

Publisert Sist oppdatert

­Mye kan tyde på at det verste sjokket i Forventningsbarometerets historie er tilbakelagt. Vi nådde bunnen i 4. kvartal 2022. De to siste målingene i år har vist stigende økonomisk fremtidstro.

Forventningsbarometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem delindikatorer, som slås sammen til en hovedindikator. Barometeret er et kvartalsvis samarbeide mellom Finans Norge og Kantar Public.

Selv om hovedindikatoren fortsatt er på de laveste nivåene vi har målt, er det visse positive tegn å spore.

– Når vi bryter ned hovedindikatoren, ser vi at de fleste delindikatorene går opp denne gangen. Dette bekrefter målingen fra forrige kvartal om at folk har fått tilbake troen på egen økonomi. Nå er det igjen flere som er optimistiske enn pessimistiske i synet på egen økonomi fremover, sier Olrud Moen, og fortsetter;

– Det kan tyde på at norske husholdninger har tatt grep og opplever at de har bedre kontroll på økonomien, selv om renteutgiftene har steget kraftig og nødvendighetsvarer har blitt betydelig dyrere. Hovedforklaringen er antagelig at de har foretatt omprioriteringer i økonomien og utsatt forbruket. Det kan vi se i indikatoren for større anskaffelser.

Flere med lav inntekt er blitt pessimistiske

Forventningsbarometeret viser at det er flere av de yngste og de eldste som har fått økonomisk fremtidstro, og som vanlig flere menn enn kvinner. Geografisk er det ingen forskjell, men hvis vi ser på inntekt, har alle inntektsgrupper blitt litt mer positive, bortsett fra de som tjener minst. Her har det blitt flere pessimister.

Powered by Labrador CMS