Synspunkt

Regjeringen skroter Reisemålsutvalgets turistskatteforslag

Reisemålsutvalget overleverte i mars ifjor sin rapport til næringsministeren. Et av de mest omstridte forslagene fra utvalget var innføring av besøksbidrag, også kalt turistskatt. Nå har regjeringen satt bom for forslaget.

Publisert Sist oppdatert

­Utvalget anbefaler å etablere en ordning med nasjonal innkreving av besøksbidrag/turistskatt. De mener at bidraget bør kreves inn via ulike transportformer inn til, eller ut av landet.

Nå har regjeringen satt bom for denne modellen, i en pressemelding fra Næringsdepartementet, datert 31. januar, opplyses det at:

«Regjeringen går ikke videre med Reisemålsutvalgets modell om innkreving via transport inn til eller ut av landet. Bakgrunnen er at en nasjonal besøksavgift, utløst av grensepassering, sannsynligvis vil være i strid med EØS-rettens prinsipper».

Det var mange som påpekte at forslaget kunne være i strid med EØS-avtalen allerede da reisemålsutvalget kom med sin rapport og det er oppsiktvekkende at utvalget, ledet av Trine Skei Grande, ikke hadde avklart dette. Nå foreslår regjeringen isteden å knytte besøksbidrag/turistskatt til overnattingsleddet. Det til tross for at for eksempel hotellene allerede tilbyr, til egne gjester, den infrastruktur som avgiften er ment å skulle finansiere, f.eks. toaletter og parkering.

I begynnelsen av februar legger regjeringen frem Norges første veikart for reiselivsnæringen, med en rekke tiltak som er ment å styrke reiselivet. Som et ledd i dette arbeidet har næringsminister Jan Christian Vestre presentert en mulig løsning for det nye besøksbidraget.

Regjeringen gjennomfører nå et lovarbeid som åpner for at det kan gjennomføres pilotprosjekter med lokale besøksbidrag. Løsningen kan basere seg på påslag på overnatting i kombinasjon med a) parkeringsbetaling og cruisepassasjeravgift, og/eller b) dagsbesøksavgift.

– Besøksbidrag ved overnatting er praktisk gjennomførbart og belaster lokalbefolkningen i veldig liten grad. Når overnattingsbidraget legges på flere tilbydere, som Airbnb og camping, unngår vi dessuten uønsket vridning mellom hoteller og private utleiere. Jeg vet det er stort engasjement om dette og vi skal ha god dialog med næringen om hvordan forslaget kan utformes best mulig, sier næringsminister Vestre.

Powered by Labrador CMS