Synspunkt
Sommartider hej, hej
Sommeren har endelig kommet, de fleste har lagt planene for ferien og mediene er fulle av undersøkelser over nordmenns ferieplaner, hvor dyrt det er i å reise ut av landet i sommer og at det raser inn avbestillinger på grunn av trangere økonomi. Sistnevnte er ikke helt sant.
Nordmenns ferieplaner
De fleste undersøkelsene om nordmenns ferieplaner peker på at vi kommer til å feriere som aldri før, til tross for strammere økonomi og lav kronekurs. Norge er som kjent ditt nærmeste ferieland og flest nordmenn kommer til å tilbringe store deler av sommeren her, selv om halvparten av oss vil reise ut av landet for en uke eller to. Også i år velger vi kjente og kjære reisemål som Spania, Sverige, Danmark og Hellas, når vi planlegger å reise til utlandet.
Et ras av avbestillinger?
De siste ukene har mediene skrevet om at forsikringsselskapene får henvendelser fra norske forbrukere med spørsmål om de kan avbestille og få refundert ferien sin på grunn av kombinasjon av kronekurs og høyere utgifter på hjemmebane, som følge av økt rente og dyrere levekostnad. Det er selvfølgelig ikke mulig, da ville forsikringspremiene vært svært høye for oss alle sammen.
Når det er sagt så er det ingen av de store reisearrangørene i Norge som opplever noen økning i antall avbestillinger, tvert imot. Salget går svært bra.
Skulle de reisende ønske å avbestille så kommer det med en kostnad. Hvilken kostnad det medfører handler om ulike regler for ulike typer reiser, om man har valgt å kjøpe en avbestillings- og endringsbeskyttelse som mange reisearrangører tilbyr, og ikke minst hvor lang tid det er til avreise. For pakkereiser er dette godt regulert gjennom pakkereiseloven og alminnelige vilkår for pakkereiser.
Utlendingene kommer
Innovasjon Norges siste reisebarometer som ser på reiseforventninger, reiseplaner og reiselyst internasjonalt, viser tydelig at interessen for Norge er rekordhøy i våre viktigste reiselivsmarkeder. Seks prosent av befolkningen i de markedene undersøkelsen er gjennomført i (England, Tyskland, Sverige, Danmark, Nederland og Frankrike), vurderer å reise til Norge de neste 12 månedene. Andelen som vil reise til utlandet er tilbake på samme nivå som før pandemien i alle land, bortsett fra i Tyskland, som er inne i en resesjon.
Inflasjon og krevende økonomi påvirker reisevalgene til en stor andel av de reisende i markedene. Flertallet tilpasser reiseplanene ved å velge billigere reisemål og/eller å bruke mindre penger på ferie enn de ellers ville gjort. Den svake kronen gir oss ekstra drahjelp i år.
Reiselivsnæringen ser positivt på fremtiden
Sommersesongen ser ut til å bli svært bra for reiselivsnæringen, enten man jobber med internasjonale eller norske gjester i Norge, eller tilbyr reiser til utlandet for nordmenn. Det gjenspeiler seg i Virkes medlemsundersøkelse, hvor 68 prosent av reiselivsmedlemmene mener at markedssituasjonen er svært eller ganske god fremover. Det gjenspeiler seg i likviditetssituasjonen, hvor 94 prosent av reiselivsmedlemmene oppgir at de har midler til å dekke alle utgifter de neste tre månedene.
Forhold som påvirker fremtidsutsiktene er ifølge reiselivsmedlemmene, kjøpekraften i husholdningene, valutakurs og innkjøpspriser.
Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig god sommersesong!